- Ingredienser
3 ägg
3 dl socker
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
0,5 tsk malen kardemumma
3 dl rivet äpple
(1 dl valnötskärnor) Valfritt
1,5 dl vegetabilisk olja, ex. solrosolja
TOPPING: 200 gram smör
200 gram mascarpone eller färskost naturell
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker poröst med en elvisp i några minuter.
(Hacka valnötskärnorna grovt.)
Blanda ner torra ingredienser i smeten.
Riv äpplena grovt. Mät upp 3 dl och rör i smeten.
Rör i olja och rör smeten slät.
Häll smeten i en ugnsform i storlek som ca 27×27 cm ex. en långpanna med smörpapper i – vik upp kanten på pappret så att kakan blir ca 27×27 cm.
Grädda äppelrutorna i 35 minuter i nedre delen av ugnen.
Gör under tiden mascarponetopping: rör smöret mjukt i en bunke.
Blanda ingredienserna till toppingen i smöret till en jämn glasyr.
Ta ut kakan och låt den svalna i formen.
Bred på topping.
Skär i fyrkantiga bitar. Förslagsvis ca 4×4 cm till små rutor.