Publicerad | Uppdaterad | i Uncategorized

Äppelrutor med mascarpone

  • Ingredienser

    3 ägg

    3 dl socker

    5 dl vetemjöl

    1 tsk bakpulver

    1 tsk bikarbonat

    1 tsk kanel

    0,5 tsk malen kardemumma

    3 dl rivet äpple

    (1 dl valnötskärnor) Valfritt

    1,5 dl vegetabilisk olja, ex. solrosolja

    TOPPING: 200 gram smör

    200 gram mascarpone eller färskost naturell

    3 dl florsocker

    2 tsk vaniljsocker

     

    Sätt ugnen på 175 grader.

    Vispa ägg och socker poröst med en elvisp i några minuter.

    (Hacka valnötskärnorna grovt.)

    Blanda ner torra ingredienser i smeten.

    Riv äpplena grovt. Mät upp 3 dl och rör i smeten.

    Rör i olja och rör smeten slät.

    Häll smeten i en ugnsform i storlek som ca 27×27 cm ex. en långpanna med smörpapper i – vik upp kanten på pappret så att kakan blir ca 27×27 cm.

    Grädda äppelrutorna i 35 minuter i nedre delen av ugnen.

    Gör under tiden mascarponetopping: rör smöret mjukt i en bunke.

    Blanda ingredienserna till toppingen i smöret till en jämn glasyr.

    Ta ut kakan och låt den svalna i formen.

    Bred på topping.

    Skär i fyrkantiga bitar. Förslagsvis ca 4×4 cm till små rutor.

Back to top of page