Äppelrutor med smultäcke
Äppelrutor med smultäcke
Tid: 70 minuter varav 35 minuter i ugnen
16 bitar
DU BEHÖVER:
SOCKERKAKA:
100 g smör eller margarin
2 ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3,5 dl vetemjöl
FYLLNING:
4 st syrliga goda äpplen
3 tsk kanel
3 msk strösocker
SMULTÄCKE:
75 g smör
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker
eller farinsocker
2 dl havregryn
eller kokosflingor
2 tsk vaniljsocker
2 tsk malen kardemumma
GÖR SÅ HÄR:
SOCKERKAKA:
Smält smöret och låt det svalna. (Ett tips är att bara smälta smöret till hälften och sen ta av det från plattan – så smälter resten av värmen i det redan smälta smöret. På så vis så blir inte det smälta smöret så varmt och behöver därför inte stå och svalna.)
Vispa ägg och strösocker, vaniljsocker och bakpulver till en ljus vit pösig smet med elvisp.
Tillsätt det smälta smöret och vetemjölet och blanda snabbt ihop till en jämn smet. Du kan köra på lägsta hastighet på elvispen eller röra med en sked. Blanda/kör inte längre tid än att det är blandat.
Häll smeten i en ugnsform ca 25×20 cm eller en fyrkantig form ca 23 cm. Man kan också ta en rund form ca 26 cm i diameter men då blir det svårt att skära rutor. Jag använde en teflonform och den smörjde jag inte, men annars kan man smörja och bröa formen eller klä den med bakplåtspapper.
FYLLNING:
Skala äpplena och skär i mindre bitar eller klyftor.
Blanda kanel och socker och lägg äppelbitarna i detta och rör runt så att kanel- och sockerblandningen fastnar på äppelbitarna.
Tryck i äppelbitarna i sockerkakssmeten.
SMULTÄCKE:
Smält smöret. (Nu så behöver inte smöret hinna svalna, eftersom det inte är bakpulver i smultäcket.)
Blanda vetemjöl, strösocker, havregryn, vaniljsocker och kardemumma med det smälta smöret. Använd gärna elvisp så går det fort, men man kan lika gärna använda en sked. Det ska bli en smulig deg.
Fördela smuldegen över kakan.
Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 35 minuter.