Ingredienser
100 g smör rumsvarmt
1½ dl strösocker
2 ägg
2½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½ dl mjölk
Fyllning
2 (cirka) äpplen
2 tsk strösocker
1 tsk malen kanel
Tosca
75 g smör
1 dl strösocker
½ dl ljus sirap
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
150 g mandelspån
Vispa smör och socker riktigt pösigt. Vispa i äggen ett i taget.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd ner det i smeten växelvis med mjölken.
Häll smeten i en smord och bröad form (ca 24 cm i diameter.) med löstagbar botten. Skala eventuellt äpplena och skär i klyftor. Blanda socker och kanel. Vänd runt klyftorna och lägg dem ovanpå smeten. Tryck ner dem lite lätt.
Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen, ca 30 minuter. tills kakan stannat. Flytta upp gallret till mitten av ugnen.
Lägg alla ingredienser till toscaglasyren utom mandeln i en kastrull. Låt sjuda någon min. under omrörning. Tag från värmen. Tillsätt mandeln.
Fördela smeten över kakan. Grädda i ytterligare 10–15 minuter tills toscatäcket fått fin färg.