Publicerad | Uppdaterad | i Uncategorized

Amerikansk citronpaj

Amerikansk citronpaj

Amerikansk citronpaj

Deg: 2½ dl vetemjöl
½ dl socker
100 gr smör
1 ägg
Citronkräm:
3 dl vatten
4 msk majsenamjöl
3/4 dl socker
1 msk smör eller margarin
3 äggulor
rivet skal av ½ citron
saft av 1 citron
Marengsmet:
3 äggvitor
1 ½ dl socker
Beredning:
Mät upp mjöl och socker till degen i en skål. Toppa med fingertopparna in smöret i mjölblandningen tills det blir en grynig massa. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop degen. Låt vila på ett svalt ställe i 20 min. Bekläd en smord pajform med degen, nagga degen och grädda den i 20 min i 225 grader.

Blanda i en kastrull vatten, socker och majsenamjöl och låt det sjuda under omröring i ca 3 min. Tag kastrullen från värmen och rör ner margarin och äggulor. Låt krämen åter sjuda upp under omröring tills den tjocknar. Låt krämen svalna och smaksätt med citronsaft och skal. Vispa äggvitorna till marängen kraftigt. Tillsätt sockret i små portinoer under vispningen. Marengen är är färdig vispad när den går att klicka och ej rinner ut. Häll citronkrämen i pajdegskalet och bred marengmassan över. Grädda nu pajen i 175 grader ca 10 min. Servera pajen något avsvalnad

Back to top of page