Söta citronrutor
Söta citronrutor
Frasig undertill och utanpå, mjuk fyllning emellan. Kondenserad mjölk mildrar citronens syrlighet.
16 PORTIONER • 30–60 min
120 g smör
1 1/2 dl farinsocker
2 1/2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
Fyllning
1 burk (397 g) sötad, kondenserad mjölk
3/4 dl citronsaft
2–3 tsk rivet citronskal
Rör det mjuka fettet och farinsockret i en skål. Tillsätt havregryn, vetemjöl, bakpulver och salt. Rör till en slät smuldeg.
Täck en ca 20 x 20 cm stor pajform med bakplåtspapper. Klappa ut lite mer än hälften av smuldegen över formens botten.
Rör ihop kondenserad mjölk, citronsaft och citronskal i en skål.
Häll fyllningen över bottnen. Strö resten av smuldegen överst.
Grädda 20–25 minuter i 175 grader varm ugn. Låt kakan svalna och skär den i små rutor.
Förvaras i kylskåp. Citronrutorna smakar bäst när de är kalla. Ta ut citronrutorna ur kylen ca 10 minuter innan de ska serveras.